loading

Siguria Kibernetike: antidoti për anarkinë teknologjike

Në një realitet ku teknologjia dhe shërbimet digjitale janë kryefjala e çdo sekori te fuqishëm dhe të rëndësishëm, por edhe e individëve të thjeshtë, krimi kibernetik është një rrezik gjithmonë i pranishë, ndoshta sëmundja më e rrezikshme e që ka zënë ndonjëherë internetin. Këto rrethana kanë çuar në rritjen e jashtëzkonshme të kërkesës për siguri kibernetike, por si duhet ta kuptojmë dhe si na ndihmon?Siguria Kibernetike: antidoti për anarkinë teknologjike

Kibernetika:

Kibernetika është një përpjekje për të studiuar mënyrën e funksionimit të sistemev të ndryshme duke përdorur teknologjinë. Mirëpo, edhe në këtë disiplinë, ekziston paralelisht me qëllimin parësor edhe një qëllim tjetër, të shtënit në dorë të informacioneve, të dhënave dhe përmbajtjeve të rëndësishme për qëllime personale, që siç mund ta kuptoni në të shumtën e rastve nuk bëhet me qëllime dashamirëse.

 

Nevoja për siguri kibernetike vjen nga krimi dhe sulmet kibernetike:

Thuajse çdo shërbim i njohur për njeriun sot, funksionon më së shumti, ose, edhe nëpërmjet rrugëve digjitale. Kompani të mëdha, institucione qeveritare, shërbimet publike, subjektet private, të gjithë varen nga fondi i pashtershëm i të dhënave të botës digjitale, i cili bën të mundur rregullimin dhe funksionimin normal të këtyre shërbimeve. Sulmet kibernetike vënë në shënjestër të dhëna financiare, të dhëna personale, sisteme të ndërlikuara mbrojtjeje, informaione të rëndësishme. Kërcënimi kibernetik rritet me ritme galopante nga viti në vit, me më shumë sulme, pasoja të rënda dhe skandale publike që dëmtojnë tërësinë e shoqërisë sonë.

Ç’është siguria kibernetike dhe pse është kaq e rëndësishme?

Siguria kibernetike përfaqëson gjithë përpjekjet dhe aplikimet e teknologjive të ndryshme për të mbrojtur sisteme, programe, pajisje dhe të dhëna nga sulmet kibernetike.

Siguria kibernetike ka një rëndësi të jashtëzakonshme, pikë së pari për njerëzit e thjeshtë, si studentët, të punësuarit, apo kushdo që ka në pronësi një llogari bankare, kartë debiti/krediti. Për këta njerëz, siguria kibernetike ndihmon ruajtjen e të dhënave dhe parandalimin e vjedhjeve të shumave massive, një fenomen mjaft i njohur.

Për biznese dhe organizata të mëdha, siguria kibernetike siguron ruajtjen dhe parandalimin e të dhënave të klientëve. Ka pasur raste, kur për shkak të sulmeve kibernetike, kompani kanë humbur klientë të barazflefshëm me shuma marrëmendëse parash të zhdukura. Po për këto entitete, siguria kibernetike bën të mundur ruajtjen e të dhënave të rëndësishme financiare dhe informacioneve me akses të limituar.

Për sektorin banker, një thyeje e mundshme në të dhënat e klientëve dhe të vetë bankës, mund të rezultojë në vjedhje identiteti, humbje kolosale në para dhe mbi të gjitha në shkatërrimin e imazhit të tyre, ky i fundit një rrisk i jashtëzakonshëm edhe për organizatat dhe bizneset e mëdha.

.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Siguria Kibernetike: antidoti për anarkinë teknologjike

Në një realitet ku teknologjia dhe shërbimet digjitale janë kryefjala e çdo sekori te fuqishëm dhe të rëndësishëm, por edhe e individëve të thjeshtë, krimi kibernetik është një rrezik gjithmonë i pranishë, ndoshta sëmundja më e rrezikshme e që ka zënë ndonjëherë internetin. Këto rrethana kanë çuar në rritjen e jashtëzkonshme të kërkesës për siguri […]

Read More…