loading

Roli i inteligjencës emocionale në lidership dhe si ta zhvilloni

Në artikullin tonë mbi inteligjencën emocionale kemi shpjeguar ç’është dhe ju kemi treguar pse IE është një aftësi e shkëlqyer për të pasur një karrierë të mirë. Por, në vendin tuaj të punës, ai/ajo që drejton nëpërmjet shembullit është shefi/shefja, ndaj në këtë artikull do t’ju tregojmë pse IE është aftësia që ju duhet për të qenë një drejtues/e i/e shumë i/e mirë.Roli i inteligjencës emocionale

Nuk ka rëndësi nëse ju jeni shef/shefe, apo aspironi për tu bërë një e tillë. Nuk është kurrë vonë për të zhvilluar IE.Roli i inteligjencës emocionale

Rikujtim, ç’është inteligjenca emocionle?

Inteligjenca emocionale përkufizohet si aftësia për të kuptuar dhe kontrolluar ndjenjat (emocionet) tona. Në marrëdhëniet e punës, inteligjenca emocionale shihet si cilësia më e rëndësishme, pasi ajo ju lejon të krijoni një karrierë dhe një përvojë pune të ndërtuar mbi mirëkuptimin dhe profesioanlizmin.

Tashmë nuk mjaftojnë vetëm aftësitë teknike dhe intelifgjenca për të qenë të mirë në punë dhe aq më tepër për të qenë një drejtues i mirë.

Katër bashkëpërbërësit e inteligjencës emocionale tek një drejtues:

 1. Vetëdija: Kur vjen puna tek IE, vetëdija është themeli i saj. Me këtë duhet të kuptojmë se inteligjenca emocionale ngrihet mbi të kuptuarit dhe të lexuarit e ndjenjave tona. Vetëm një përqindje e vogël e njerëzve dhe drejtuesve janë me të vërtetë të vetëdijshëm. Një drejtues që i mungon vetëdija, bëhet shkak për nivele të rritura stresi dhe mungesë motivimi, duke çuar në një punë jo të frytshme dhe në një skuadër jo produktive.Për të nxjerrë më të mirën nga të tjerët, duhet që të nxirrni më të mirën nga vetja.
 1. Vetëkontrolli: Të kontrollosh ndjenjat e tua të bën nje drejtues më të mirë. Drejtuesit që u mungon vetëkontrolli, bien pre e ndjenjave dhe impulseve, thënë ndryshe nuk janë drejtues të mirë. Vetëdija ndihmon që ju si drejtues të mos përcillni reagim, por përgjigjigje. Duke e vlerësuar punonjësin dhe çështjen, arrini që reagimin e shkaktuar nga ndjenja e çastit ta përktheni në një përgjigje të pandikuar nga instikti.
 1. Vetëdija shoqërore: Të kuptosh ndjenjat e tua është vetëm gjysma e të qenit një drejtues i mirë, pasi duhet të jesh në gjendje të lexosh ndjesitë e të tjerëve. Duke praktikuar empatinë, që është aftësia që ju duhet në këtë rast, arrini të komunikoni dhe të bashkëpunoni më mirë. Empatia është aftësia më e rëndësishme e një drejtuesi, ajo siguron mbështetje për njerëzit që punojnë me ju.
 2. Manaxhimi i marrëdhënieve: Të manaxhosh marrëdhëniet do të thotë që të keni ndikim tek njerëzit e punës. Kur ju e kuptoni ndikimin që keni tek to, jeni më të aftë për të udhërrëfyer, drejtuar dhe për t’i dhënë zgjidhje ndasive.

Rëndësia e IE për një drejtues:

Inteligjenca emocionale ju vlen për të kuptuar ndikimin që keni tek njerëzit me të cilët punoni. Siç e thamë edhe në hyrje të këtij artikulli, një drejtues i mirë udhëheq me shembull, ndaj një drejtues i shkëlqyer kujdeset që të investohet gjithmonë për inteligjencën emocionale, jo vetëm tek vetja, por në ambientin e punës. Inteligjenca emocionale ju ndihmon të merrni vendime më të mira nën trysni, të njihni ndjenjat e të tjerëve dhe të kuptoni gjendjet e tyre emocionale.

Si mund ta bëni tuajën dhe si mund ta zhvilloni?

Një mënyrë për të zhvilluar inteligjencën emocionale, është të bëni vlerësimin 360 gradë, ku pasi mblidhni përshtypjet e kolegëve, jeni në gjendje të nxirrni në dukje anët tuaja të forta dhe ato jo aq të forta.

Përgjithësisht, inteligjenca emocionale arrihet duke e kultivuar atë së pari tek vetja nëpërmjet vlerësimeve. Këtë praktikë të “gjyqësisë vetjake”, mund ta përdorni më pas për të kuptuar më mirë aftësitë ndërpersonale të njerëzve që kërkoni të punësoni.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Pse dhe si mund të ushqeni marrëdhënie të mira në punë?

Puna është një mjedis që herë pas here mund të bëhet i egër dhe sfidues, por duke gëzuar marrëdhënie të mira me kolegët, mbi të gjithë marrëdhënie të ngritura mbi mirëkuptimin dhe profesionalizmin, nuk ka arsye pse ditët tuaja të bëhen të padurueshme.Pse dhe si mund të ushqeni marrëdhënie të mira në punë?
Përvoja jetësore, por edhe studime e publikime të ndryshme, kanë treguar se marrëdhëniet e shëndetshme në punë kanë të mira të shumëfishta, duke projektuar nga plani vetjak në atë kolektiv një eksperiencë të mirë pune dhe prodhimtari më të mirë.Pse dhe si mund të ushqeni marrëdhënie të mira në punë?

Ka disa arsye pse marrëdhëniet e shëndetshme në punë japin rezultat dhe ndihmojnë jashtëzakonisht:

 1. Puna në grup: një marrëdhënie e mirë me kolegët rrit mundësitë që puna juaj në grup të jetë më e pëlqyeshme, rrjedhimisht duke rritur mundësinë për të bërë një punë të shkëlqyer.
 2. Humori kolektiv: kolegët që merren vesh me njëri-tjetrin dhe nuk kanë për qëllim të ta bëjnë jetën të vështirë, ndikojnë tek humori i përbashkët në mjedisin e punës, pse jo edhe në moralin e kompanisë, duke krijuar një atmosferë frymëzuese për të punuar më mirë.
 3. Prodhimtari dhe përmbushje: në një mjedis pa konflikte dhe hatërmbetje, shanset janë që ju të jeni më prodhimtarë dhe më të mirë në atë që bëni, duke qenë edhe më të përmbushur profesionalisht.
 4. Rritja personale: të kesh marrëdhënie të mira me kolegët në punë përkthehet në më pak shqetësim për tu marrë me çështje që të marrin kohë nga zhvillimi yt profesional në punë.

Si të ndërtoni marrëdhënie të shëdetshme në punë?

Komunikoni shpesh me kolegët

Komunikoni sa herë të keni mundësi me kolegët tuaj. Në këtë mënyrë siguroheni që jeni të përditësuar me gjithçka ndodh në punën tuaj të përbashkët dhe gjithashtu keni mundësi të krijoni një marrëdhënie e cila zgjat dhe rritet.

Krijoni besueshmëri

Një koleg i cili nuk beson tek ju nuk do të shfaqë asnjë lloj dëshire për të krijuar një marrëdhënie të mirë pune. Respektoni afatet, tregohuni seriozë, respektoni dhe mirëkuptoni.

Thashethemnajat nuk i pëlqen askush

Asnjë koleg, për të cilin ju përhapni fjalë nuk do t’ju shohë me sy të mirë! Besojmë se kaq vlen për të kuptuar se thashethemet nuk i bëjnë nder figurës suaj në punë, as asaj të kolegëve.

Mbështesni kolegët tuaj

Ka ditë kur vetëm një fjalë e mirë mjafton për të frymëzuar dhe nxitur vullnet dhe përpjekje të reja. Ndihmoni kolegët tuaj me sa keni mundësi, por kujdes, mos bëni punën e tyre!

Zbatoni rregullat e pashkruara

Në çdo ambient pune ekzistojnë rregulla të pashkruara në lidhje me mënyrën e punës. Duke i njohur dhe i zbatuar ato përmirësoni konsiderueshëm marrëdhëniet me kolegët.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Krijimi i një rrjetëzimi profesional

Termi “professional network” haset jo rrallë herë në mediumin e zhvillimit profesional. Nëse jeni të interesuar të zhvilloheni profesionalisht atëherë duhet me patjetër të investoni në rrjetëzimin tuaj profesional, që në thelb është më i qartë nga sa mendoni.

Çfarë është rrjetëzimi profesional?

Rrjetëzimi profesional është procesi i të njohurit të njerëzve të rinj që ndajnë me ju profesionin, industrinë apo interesin. Shkëmbimi i ideve dhe informacioneve me to i jep pamjen e plotë rrjetëzimit.

Rrjetëzimi profesional ndodh në takime formale dhe nuk duhet ngatërruar me rrjetëzimin kompjuterik. Një takim në zyrë, një event i dedikuar, apo një kërkesë me anë të email-it për tu takuar me një profesionist. Në të gjitha rastet rrjetëzimi ka si synim vetëm takimin me njerëz të rinj dhe profesionistët që ndihmojnë njëri-tjetrin të zhvillohen në karrierat e tyre.Krijimi i një rrjetëzimi profesional

Pse është i rëndësishëm:

 1. Njohuri dhe ide të reja

Rrjetëzimi ndihmon shumë në ndarjen e ideve dhe njohurive. Ai gjithashtu ju ekspozon ndaj tyre. Nga këtu mund të lindin shkëmbime domethënëse dhe biseda me shumë vlerë për botëkuptimin tuaj rreth mënyrës si punoni dhe çfarë bëni.

 1. Mundësi punësimi

Ndani vendin e ri të punës në kompaninë ku punoni dhe kështu rrjetëzimi bën punën e vet, duke sjellë një punonjës dhe një mik të ri në vendin tuaj të punës.

 1. Këshillim dhe mbështetje

Duke ndarë jepni dhe merrni. Këshillat dhe mbështetja nga një koleg bëhen një pjesë e rëndësishme e punës. Edhe kur ndihmoni, keni shumë mundësi që të mësoni diçka gjatë rrugës.

Disa këshilla si të krijoni rrjetëzimin tuaj profesional:

Ndonëse mund të tingëllojë e frikshme dhe e pakëndëshme, s’ka pse të jetë.

 1. Kushtojini kohë rrjetëzimit tuaj

Gjatë diës suaj vendosni një orar që do t’i kushtoni këtij aktiviteti.

 1. Ndihmoni kolegët

Nuk ka të bëjë vetëm me ju, por me mënyrën si rriteni me të tjerët përreth vetes.

 1. Zgjidhni cilësinë në vend të sasisë

Mos bini pre e dëshirës për të pasur shumë kontakte, ruani kontaktet e vjetra dhe vlerësoni e shumë kujdes mundësitë për njohje të reja.

 1. Zgjerohuni në rrjetet sociale

Bëjeni veten të dukshëm dhe të tjerët do t’ju mbajnë mend.

 1. Mbani mend se rrjetëzimi është një rrugëtim

Rrjetëzimi profesional merr kohë, bëni durim dhe çdo gjë do të vijë si një vijimësi e natyrshme.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Piktura i bën fëmijët më të lumtur!

Nëse jeni duke kërkuar për një mënyrë argëtuese dhe krijuese për ta ndihmuar fëmijët tuaj të eksplorojë aftësitë e veta artistike, një kurs pikture për fëmijë është një mundësi e shkëlqyer. Jo vetëm mundëson një ambient të sigurt për fëmijën që të shprehet nëpërmjet artit, por mund të ndihmojë gjithashtu në zhvillimin e aftësive motore, të rrisë vetbesimin dhe të përmirësojnë aftësitë e tyre në zgjidhjen e problemeve.

Fëmijët mësojnë mbi…

Në një kurs pikture për fëmijë, fëmijët  do të njihen me bazat e pikturës, përfshirë teorinë e ngjyrave, pranëvënies dhe teknikave të furçave/penelatave. Ata do të kenë të gjithë materialet dhe pajimet e nevojshme dhe kurset do të kurohen sipas moshës dhe nivelit të aftësive. Kurset, do të ndërtohen me shumë mundësi duke u mbështetur në këshilla/orientime dhe pikturim të mirëfilltë, duke i lejuar të praktikojnë dhe të zhvillojnë aftësitë e tyre.Piktura i bën fëmijët më të lumtur!

Pse ky kurs?

Një nga të mirat e një kursi të tillë është se nxit aftësitë krijuese dhe të shprehurit e vetes. Fëmijët nxiten të eksperimentojnë me stile dhe tema të ndryshme, për të krijuar stile të veçanta pikturimi. Kjo mund të ndihmojë në rritjen e vetbesimit dhe të menduarit përtej të zakonshmes.

Një tjetër e mirë e kursit të pikturës për fëmijë është se i ndihmon ata të përmirësojnë dhe të forcojnë aftësitë motore. Piktura kërkon një dorë të qëndrueshme dhe një koordinim të mirë të syve me duart, gjë që mund të ndihmojnë në përmirësimin e këtyre aftësive tek fëmijët. Mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e aftësive të tyre në zgjidhjen e problemeve, me qenë se do të mësojnë të përziejnë ngjyrat dhe të krijojnë efekte të ndryshme me anë të penelatave mbi telajo.

Gjthçka më lart në pak fjalë:

Si përfundim një kurs pikture për fëmijë, është një mënyrë argëtuese dhe shpërblyese që fëmijët të zhvillojnë aftësitë e tyre krijuese. Nëse janë duke filluar, apo kanë pak përvojë me pikturën, një kurs pikture do të ushqejë aftësitë e tyre krijuese, do tu rrisë vetbesimin dhe do tu forcojë aftësitë motore.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Inteligjenca emocionale: kaloja vetes në punë

Mendja e njeriut është mjeti i vetëm i pakrahasueshëm kur vjen puna për të arritur suksesin në jetë. Në botën e profesionistëve, ky subjekt është kthyer në gurin filozofik të përpjekjeve për të kuptuar se si arrihet suksesi dhe kemi dalë në përfundime që jo gjithmonë e nderojnë eksplorimin tonë drejt një karriere të suksesshme. Inteligjenca shihet si një tipar përcaktues në punë dhe ndonëse kemi krijuar sisteme për matjen dhe vlerësimin e saj, studimet tregojnë se niveli i inteligjencës sonë (koeficienti i inteligjencës, IQ) justifikon veçse 20% të suksesit në jetë dhe ka ndikues të tjerë që plotësojnë rebusin.

Ndër këta ndikues të tjerë të suksesit, inteligjenca emocionale është jo aq e njohur sa duhet dhe për ironi shumë e rëndësishme. Në këtë artikull do të krijojmë një panoramë të qartë rreth inteligjencës emocionale dhe do të përpiqemi të shpjegojmë si mund ta zhvilloni dhe pse ju vlen për një karrierë të shkëlqyer.Inteligjenca emocionale: kaloja vetes në punë

Çfarë është inteligjenca emocionale?

Për të mos e ndërlikuar shumë, mund t’ia nisim duke thënë se mendja jonë funksionon në sajë të dy inteligjencave. Ndryshe mund të themi se kemi dy mendje, një me të cilën mendojmë dhe një me të cilën ndjejmë. Praktikisht ne karakterizohemi nga ndjenjat, të cilat janë impulse të fuqishme që na shtyjnë të veprojmë pa stërmenduar. Problemi vjen kur ndjenjat tona (emocionet) dalin jashtë kontrollit gjatë situatës dhe ne nuk i shprehim ato si duhet. Truri ynë është i ndërtuar nga brenda jashtw. Struktura e mesme, sistemi limbik, është përgjegjëse për ndjesitë tona të qenësishme. Kjo pjesë e trurit na lejon gjithashtu të mësojmë dhe të mbajmë mend, duke na dhënë mundësinë të përshtatemi në mjedise të reja. Mbajeni mend këtë!

Reagimet tona emocionale dhe fakti që nuk mund t’i ndryshojmë ato, shpjegohen pasi mendja jonë ndjesore (emocionale) zhvillohet shumë para neokorteksit (pjesa e trurit që përgjigjet për të menduarit dhe analizimin).

Inteligjenca emocionale është mënyra se si ne u përgjigjemi ndjesive tona ndryshe nga instikti parësor.  Pra, inteligjeca emocionale është aftësia për të kuptuar dhe punuar me ndjesitë tona.

 

Si lidhet inteligjenca emocionale me suksesin në karrierë?

Inteligjenca emocionale është një nga çelësat e suksesit në karrierë. Ajo zhvillon disa sjellje shumë të rëndësishme dhe të shëndetshme në vendin e punës.

 1. Komunikimi jo i folur
 2. Vetëdije për ndjesitë tona
 3. Të qenit i frytshëm (prodhimtar) në një mënyrë më të mirë
 4. Zhvillimi i karrierës
 5. Nxitja e të tjerëve për të zhvilluar aftësi ndërvetjake

Këto sjellje lidhen me pesë bashkëpërbërësit e inteligjencës emocionale në ambjentin e punës. Këto bashkëpërbërës u zhvilluan për herë të parë nga psikologu David Goleman gjatë viteve ’90. Ai njihet gjithashtu për librin e tij mjaft të njohur “Inteligjenca Emocionale”, të cilin mendojmë se duhet ta lexoni.

Pesë bashkëpërbëret e inteligjencës emocionale në mjedisin e punës:

 1. Vetëdija: ndihmon në të kuptuarit e ndjesive tona vetjake. Kjo na ndihmon të kuptojmë më mirë se si kuptohen ndjesitë tona nga të tjerët, duke na dhënë një përshtypje më të qartë se si na shohin bashkëpunonjësit.
 2. Vetëpërmirësimi: ndihmon në kontrollimin dhe përshtatjen e ndjesive tona. Duke krijuar një qasje të re ndaj ndjesive tona, kemi mundësi më të mira për të mbajtur një paraqitje më profesionale.
 3. Motivimi: shtytja dhe dëshira për të arritur diçka ndikon në ndjesitë e vetëpërmbushjes.
 4. Empatia: lidhet me njohjen dhe të kuptuarit e ndjesive të të tjerëve. Kjo ndihmon në përballimin e situatave që mund të ngjasin në punë.
 5. Aftësitë shoqërore: ndihmon në marrjen vesh dhe ndërveprimin me të tjerët. Shumë e rëndësishme për të zhvilluar karrierën tuaj!

Si mund ta zhvilloni inteligjencën emocionale:

Ka disa mënyra për të zhvilluar inteligjencën emocionale. Kemi përmbledhur disa nga mënyrat më të përhapura dhe të sugjeruara.

 1. Mbani shënime/ditar pune: në fund të çdo dite pune shkruani mbi ditën tuaj, si ju eci puna, pak rëndësi ka nëse përfundimet janë të kënaqshme apo jo. Duke i hedhur në letër mund të dalloni prirjet e sjelljes dhe përgjigjeve tuaja ndaj ndjesive.
 2. Bëni vlerësimin 360 gradë: ky vlerësim bëhet duke marrë përshtypjet e njerëzve me të cilët punoni si dhe duke reflektuar për veten tuaj. Në këtë mënyrë mund të perceptoni më lehtë anët tuaja të forta dhe të dobëta.
 3. Zbatoni të dëgjuarit aktiv: kushtojini vëmendje asaj që thonë të tjerët, përfshihuni në bisedë. Kështu krijoni lidhje më të mira.
 4. Jepuni rëndësi ndjesive tuaja: bëni përpjekje për të kuptuar se ç’ndjeni dhe arsyet pas ndjesive që përjetoni. Vetëm kështu mund të arrini të kuptoni dhe të tjerët.
SHTESË: Nëse doni të kuptoni dhe të jeni zbatues më të mirë të inteligjencës emocionale, regjistrohuni në nnjë kurs ose trajnim online.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Bota e shëndetshme dhe frymëzuese e ecjes në natyrë: si të përgatiteni

Peizazhe fantastike, aroma e pemëve dhe tokës, ndjesi fantastike qetësie. Shëtitjet dhe ecjet në natyrë kanë kohë që praktikohen si një prej aktiviteteve më të shëndetshme çlodhëse dhe çdo ditë adhurues të rinj të shëtitjeve në natyrë i shtohen listës. Shëtitjet janë mënyra më e mirë për të gjetur pak prehje nga bota e zhurmshme dhe ritmi i shpejtë i punës. Ti dhe natyra, në një lidhje të ngushtë ku investon për të njohur një aspekt tjetër të vetes, vlerëson më mirë pasuritë e botës së gjallë dhe sfidon veten për të zbuluar diçka të re. A nuk do ta doje një fundjavë të tillë?

Shëtitjet dhe ecjet nuk janë vetëm lëvizje në natyrë dhe ndonëse çdokush mund të provojë t’i bëjë, jo të gjithë jemi në gjendje të përballojmë përvoja të tilla. Lexoni artikullin dhe mësoni më shumë mbi ecjet në natyrë dhe përgatitjen e nevojshme për to.Bota e shëndetshme dhe frymëzuese e ecjes në natyrë

Si fillim, pak më shumë mbi shëtitjet në natyrë dhe të mirat e tyre?

Shëtitjet në natyrë nuk bëhen gjithmonë me qëllimin për tu kënaqur dhe relaksuar. Natyrisht, kjo është pjesë e përvojës, por ka disa njerëz që bëjnë shëtitje dhe ecje në natyrë më së shumti për arsye shëndetësore. Ja disa të mira që sjellin shëtitjet dhe ecja në natyrë për trupin e njeriut:

 1. Ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës

(Ndihmon në qarkullimin më të mirë të gjakut)

 1. Ndihmon në uljen e tensionit

(Lufton hipertensionin)

 1. Lufton diabetin

(ndihmon në mirëmbajtjen e niveleve të sheqerit në gjak dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës)

 1. Ndihmon me obezitetin

(E gjetët, djeg kaolri)

 1. Ul nivelet e ankthit dhe depresionit

(Natyra është mjedis terapeutik, një dozë natyrore lumturie)

 1. Përmirëson gjumin

(Ndihmon në marrjen e vitaminës D që ndikon ciklin e gjumit)

 1. Ndihmon në krijimin e muskujve dhe forcimin e kockave

(I vë në muskujt në lëvizje dhe ngadalëson humbjen e Kalciumit)

 1. Përmirëson artritin

(Ndihmon rrahjet e zemrës dhe ul ndjesinë e dhimbjes)

 1. Ndihmon barazpeshimin

(Toka dhe terreni zhvillojnë instinktet dhe ndikojnë në forcimin e aftësive barazpeshuese dhe forcës fizike)

 

 

Fitnesi që qëndron prapa shëtijeve në natyrë:

Shumë debatojnë dhe argumentojnë se të përgatitesh për shëtitje në natyrë, më shumë se trajnim është një investim i përhershëm i të qëndruarit në formë. Fitnesi ndihmon jashtëzakonisht për këtë. Këto janë disa nga ushtrimet më të mira për të qenë gjithnjë në formë para se të shkoni për shëtitje në natyrë:

Vraponi dhe ecni: aktiviteti i përditshëm dhe i shpeshtë fizik është mënyra më e mirë për ta mbajtur trupin të gjallë dhe të gatshëm për ta rritur nivelin e lodhjes fizike.

Provoni dinamika të ndryshme lëvizjeje: bëni ushtrime barazpeshe, stërvisni artikulacionet dhe nyjet. Kështu përgatiteni më mirë për daljen në terren.

Ushtrimet për barkun: përgatiteni fizikun tuaj për një përvojë të mirë, jo të dhimbshme.

Uljet galiç (squats) dhe ecjet me zgjatime (lunges): forconi muskujt më të rëndësishëm të turpit.

Pompat: një trung i fortë mund të mbajë çanta më të rënda.

Ushtrime për zemrën: forcon mushkëritë dhe ju ndihmon të shëtisni më gjatë.

Ndihuni të motivuar dhe të përgatitur:

Është e kuptueshme që ka raste kur ecja në natyrë mund të krijojë shqetësim dhe ankth. Rruga mund të jetë e vështirë, e gjatë, ndoshta nuk keni mjaftueshëm përvojë, mendoni se do të jetë e bezdisshme. Gjithçka ka të bëjë me qëdrimin tuaj. Nëse ndryshoni mënyrën se si e shihni shëtitjen në natyrë, atëherë do të ndiheni më të motivuar. Zgjidhni çantën tuaj me kujdes, kujdesuni për ushqimin që sillni me vete, perzgjidhni me kujdes atletet/këpucët.

Përpara se të niseni mblidhni pak informacion në lidhje me vendin ku do të shkoni. Përpiquni të njiheni me të, të keni pak njohuri për zonën, të jeni në gjendje të flisni për veçoritë e saj, pse jo, të pyesni njerëz që kanë qenë atje para jush. Kjo mund të krijojë një humor të mirë dhe mendësi pozitive.

Jepini vetes kohë për tu përgatitur. Nëse keni planifikuar shëtitje të gjata, ku me shumë mundësi do të gjendeni në natyrë për një periudhë të konsiderueshme kohe, jepini vetes të paktën një muaj kohë për tu bërë gati dhe për të menduar mirë gjithçka që do të sillni me vete.

Siguroni këmbët!

Kur shkoni për shëtitje në natyrë, e mira është të siguroheni që këmbët tuaja të ndihen rehat, këpucët të mos jenë shumë të rënda dhe mbi të gjitha të jenë në gjendje të përballojnë sfidat e takimit tuaj me natyrën. Kur vjen puna tek ecja në natyrë, pjesa e këpucëve/atleteve/sandaleve është ndër aspektet më të rëndësishme. Një përvojë e gjatë ju ndihmon të zgjidhni me kujdes, por edhe për ju që sapo keni nisur apo keni dëshirë të nisni ka mënyra të mira për të zgjedhur. Gjëja më e thjeshtë që mund të bëni është të pyesni njerëz të cilët merren më këtë gjë.

 

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Asistentët e dëgjimit në set: zëri i produksioneve tuaja të parapëlqyera

Nga vetë emri, besojmë është e kuptueshme që asistentët e zërit, janë ata që ndihmojnë që zëri të dëgjohet sa më mirë të jetë  e mundur. Pa u zgjatur shumë, le të shohim konkretisht me çfarë meret një asistent zëri dhe çfarë cilësish duhet të kete.

Ç’bëjnë asistentët e zërit?

Asistentët e zërit meren përgjithësisht me asistimin e regjistruesve të zërit në prodhime filmike dhe televizive. Ata duhet të sigurohen që çdo gjë shkon mirë dhe në mënyrë të sigurt. Ndonëse detyrat e tyre janë të ndryshme, gjëja më e zakonshme që bën një asistent zëri, është ngarkimi dhe shkarkimi i pajimeve për regjistrimin e zërit në setet e filmimit/regjistrimit apo aty ku punohet.  Vendosin mikrofonat, dhe shtrijnë kabllot në vende të sigurta dhe strategjike.Asistentët e dëgjimit në set

Detyrat e tyre mund të varen edhe nga vjetërsia e punës. Asistentët e rinj mund të ndërrojnë bateritë, të sigurojnë kabllot, ose të bëjnë kafe dhe çaj, kurse asistentëve me më shumë përvojë mund tu kërkohet të monitorojnë edhe procesin e regjistrimit të zërit.

Nëse ka probleme me zhurmat e padëshiruara, asistentët e zërit duhet të zgjidhin shpejt dhe në mënyrë efektive problemin, në mënyrë që procesi i regjistrimit të mos shqetësohet. Në përfundim të procesit ata duhet të inventarizojnë të gjithë pajimet dhe të sigurohen se asgjë nuk mungon.

Cilësi dhe kritere:

 1. Njohuri shum të mira teknike
 2. Vëmendje ndaj detajeve
 3. Shkathësi
 4. Aftësi të mira perceptimi
 5. Siguria dhe shëndeti
 6. Komunikimi

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

WordPress, perëndia e faqeve ueb

Nëse qoftë një herë mësuesi në shkollë ju ka kërkuar të ndërtoni një model faqeje web, rastet janë të larta që të keni dëgjuar apo t’i jeni drejtuar WordPress-it. Duke mbështetur thuajse një të tretën e gjithë faqeve online në botë, WordPress-i është shndërruar në një fenomen mbarëbotëror, i cili gjeneron çdo ditë të dhëna, përmbajtje dhe dizajn.WordPress, perëndia e faqeve ueb

Çfarë e bën WordPressin-n të dëshirueshëm dhe kaq të pëlqyer është se ai shërben si një platformë fantastike për të gjithë. Nuk është e nevojshme të kesh një përvojë të gjatë në botën e zhvillimit të një faqeje web, por nga ana tjetër ai është mjaft i dobishëm edhe për profesionistët më të mirë. Lexoni më poshtë, për të mësuar më shumë rreth WordPress-it dhe të mirave të tij të shumta.

Çfarë është WordPress?

WordPress është një platformë blogjesh, e krijuar në vitin 2003, nga zhvilluesit Mike Little dhe Mike Mullenweg. Që nga ajo kohë, WordPress-i është përhapur në çdo cep të botës dhe është bërë gjeneratori më i madh i krijimit dhe mirëmbajtjes së faqeve web. Pak rëndësi ka nëse flasim për faqe të përdorimit personal, apo për faqet e kompanive të mirënjohura. WordPress-i përdorët nga të gjithë. Duke qenë se ai është i ndryshueshëm dhe i prekshëm nga çdokush në çdo kohë, kjo e bën praktik dhe të thjeshtë.

 

Si mund të punoni me WordPress?

Kur e keni të ngarkuar WordPress-in, do t’ju shfaqet pulti kryesor, nga ku ju si administrues të faqes, mund të kontrolloni gjithçka mbi faqen dhe përmbajtjen. Fill, pasi të keni hyrje në pult, do të mund të zgjidhni një motiv (theme), apo të krijoni një të tillë (template), dhe ta pasuroni atë me kryetituj, hapësira përmbajtjeje, ngjyra, alternativa të ndryshme të motiveve etj. Pulti kryesor, lejon kalueshmëri edhe për krijuesit dhe kontrolluesit e përmbajtjes në lidhje me faqet dhe blogjet. Këto të fundit janë dy tipet më të përhapura të përmbajtjeve në WordPress.

Për profesionistët, WordPress lejon edhe ndryshimin dhe punimin me kodin pas faqeve, kurse për ata që nuk kanë njohuri të tilla, gjithçka mund të kontrollohet nga pulti kryesor.

Nëse doni një udhërrëfyes të detajuar se si mund të filloni të na thoni, na thoni!

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Shoferi i transfertës: ju çon në destinacion në kohë, të sigurtë dhe rehat.

Ndonëse shumë prej e shohin transportin nga një pikë në një tjetër si një shërbim dhe shpeshherë edhe si luks, duhet të mos harrojmë se ky është një profesion i mirëfilltë. Në këtë blog do të shqyrtojmë se ç’bën një shofer transferte, çfarë kualifikimesh ka dhe pse parapëlqehet kaq shumë.

Cili është roli i shoferit të transfertës dhe ç’bën ai?

Shoferi i transfertës është një individ i kualifikuar dhe i punësuar nga një agjenci udhëtimi, detyra e vetme e të cilit është të çojë në kohë, në mënyrë të sigurt dhe profesionale një turist, ose një grup turistësh nga një destinacion në në tjetër. Kujdes, nuk duhet ta ngatërroni një shofer transferte me një through guide, i cili është një person që përpos guidës, luan edhe rolin  e shoferit.

Kritere dhe kualifikime:

▪️ Standarti i komunikimit dhe shërbimit ndaj klientit.

▪️ Etika në sjellje, uniforma, higjena dhe pastërtia personale dhe e automjetit.

▪️ Aplikacionet, orientimi, ndjekja me saktësi e rrugëve, parking hartave dhe udhëzimeve.

▪️ Aftësia e komunikimit me koleget, dokumentacioni, raportet dhe aplikacionet për menaxhimin e shërbimit.

▪️ Aplikacionet, orientimi, ndjekja me saktësi e rrugëve, parking hartave dhe udhëzimeve.

▪️ Rregulloret dhe standardet kombëtare dhe ndërkombëtare të sigurisë.

Pse parapëlqehet:

Pikë së pari, shoferët e transfertës janë idelaë për grupe me familjarë, apo shumë njerëz. Askush nuk ka dëshirë të presë në trafik, apo të harxhojë kohë të vlefshme duke u përpjekur të prenotojë një shërbim taxi.

Nga ana tjetër, një shofer transferte vjen me një plan të mirëorganizuar, duke i bërë thuajse të pamundura vonesat e mundshme, ideal edhe për udhëtimet me qëllime biznesi.

Një tjetër anë e mirë është fakti se ky është një lloj shërbimi i dedikuar tërësisht klientit, me mundësi përshtatjeje sipas nevojave dhe kërkesave të klientëve. Qetësia, rehatia dhe siguria janë të garantuara.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Kodimi për fëmijët: një hob i investueshëm

Kjo mund të jetë një tjetër hyrje ku ne fillojmë duke ju ritheksuar se si bota në të cilën jetojmë është e dominuar fuqishëm nga teknologjia dhe ndikimi i saj, por të gjithë ne e dimë këtë apo jo? Në këtë artikull do të flasim shkurtimisht pse tu mësojmë fëmijëve të kodojnë është e rëndësishme dhe mbi të gjitha çfarë rëndësie ka dhe të mirash sjell kodimi për ta.

Fëmijët dhe adoleshentët janë në kontakt të përditshëm me teknologjinë. Metonimia se brezi i ri ka lindur me telefon në dorë, vlen për të treguar se të lindur në epokën e teknologjisë, në një mënyrë apo në një tjetër, moshat e reja priren për të hulumtuar dhe përdorur rrjetin e teknologjinë. Në vend që vetëm të përdorin dhe zbulojnë, kodimi u jep atyre mundësinë të krijojnë dhe shpikin teknologji të reja.

Pse është i rëndësishëm dhe si mund të mësohet?

Të mësosh të kodosh është njëlloj sit ë mësosh një gjuhë të re, ndaj fëmijët kanë mundësitë më të larta për të përthithur dhe për të mësuar në mënyrën më të lehtë kodimin. Në fakt, është provuar se kodimi mësohet më lehtë tek moshat e vogla dhe të reja.

Kodimi do t’i ndihmojë fëmijët të krijojnë një grup të ri aftësishë, por e mira e kodimit nu qëndron vetëm këtu. Kodimi është një investim afatgjatë që mund të nxitet tek fëmija në formën e një hobi. Në të ardhmen e afërt, duke parë dhe analizuar tregun e punës, mund të themi me bindje se individët me aftësi në kodim dhe programim do të veçohen dhe do të kenë disa përparësi për të rënë në sy më lehtë.

 

Disa nga aftësitë e rëndësishme që krijohen tek fëmijët kur kodojnë:

 1. Zgjidhja e problemeve
 2. Mendimi kritik
 3. Këmbëmngulja
 4. Komunikimi
 5. Të qenit krijues

Si mund të shpjegohet kodimi për fëmijët?

 1. Fillimisht duhen shpjeguar thjeshtë konceptet bazë të kodimit. Mos harroni se fëmija do të ketë një kohë të gjatë përpara për të zgjaruar njohuritë, ndaj filloni me shpjegime të thjeshta dhe të shkurtuara.
 2. Përpiquni t’i shpjegoni fëmijës se si kodimi lidhet me jetën e përditshme, ku mund ta ndihmojë atë dhe si mund ta vendosë në funksionim.
 3. Mësojani bazat e kodimit nëpërmjet programimit me blloqe.
 4. Mësojini termat më të përhapur të kodimit.

Subscribe to our newsletter.

Get our latest offers and News.

© 2021 Elite Academy | NUIS L03321203G | PIC No. 893625305 | Powered by Elite Coaching

Roli i inteligjencës emocionale në lidership dhe si ta zhvilloni

Në artikullin tonë mbi inteligjencën emocionale kemi shpjeguar ç’është dhe ju kemi treguar pse IE është një aftësi e shkëlqyer për të pasur një karrierë të mirë. Por, në vendin tuaj të punës, ai/ajo që drejton nëpërmjet shembullit është shefi/shefja, ndaj në këtë artikull do t’ju tregojmë pse IE është aftësia që ju duhet për […]

Read More…

Pse dhe si mund të ushqeni marrëdhënie të mira në punë?

Puna është një mjedis që herë pas here mund të bëhet i egër dhe sfidues, por duke gëzuar marrëdhënie të mira me kolegët, mbi të gjithë marrëdhënie të ngritura mbi mirëkuptimin dhe profesionalizmin, nuk ka arsye pse ditët tuaja të bëhen të padurueshme.Pse dhe si mund të ushqeni marrëdhënie të mira në punë? Përvoja jetësore, […]

Read More…

Krijimi i një rrjetëzimi profesional

Termi “professional network” haset jo rrallë herë në mediumin e zhvillimit profesional. Nëse jeni të interesuar të zhvilloheni profesionalisht atëherë duhet me patjetër të investoni në rrjetëzimin tuaj profesional, që në thelb është më i qartë nga sa mendoni. Çfarë është rrjetëzimi profesional? Rrjetëzimi profesional është procesi i të njohurit të njerëzve të rinj që […]

Read More…

Piktura i bën fëmijët më të lumtur!

Nëse jeni duke kërkuar për një mënyrë argëtuese dhe krijuese për ta ndihmuar fëmijët tuaj të eksplorojë aftësitë e veta artistike, një kurs pikture për fëmijë është një mundësi e shkëlqyer. Jo vetëm mundëson një ambient të sigurt për fëmijën që të shprehet nëpërmjet artit, por mund të ndihmojë gjithashtu në zhvillimin e aftësive motore, […]

Read More…

Inteligjenca emocionale: kaloja vetes në punë

Emotional Intelligence: “beat your own game” at work.

Mendja e njeriut është mjeti i vetëm i pakrahasueshëm kur vjen puna për të arritur suksesin në jetë. Në botën e profesionistëve, ky subjekt është kthyer në gurin filozofik të përpjekjeve për të kuptuar se si arrihet suksesi dhe kemi dalë në përfundime që jo gjithmonë e nderojnë eksplorimin tonë drejt një karriere të suksesshme. […]

Read More…

Bota e shëndetshme dhe frymëzuese e ecjes në natyrë: si të përgatiteni

Peizazhe fantastike, aroma e pemëve dhe tokës, ndjesi fantastike qetësie. Shëtitjet dhe ecjet në natyrë kanë kohë që praktikohen si një prej aktiviteteve më të shëndetshme çlodhëse dhe çdo ditë adhurues të rinj të shëtitjeve në natyrë i shtohen listës. Shëtitjet janë mënyra më e mirë për të gjetur pak prehje nga bota e zhurmshme […]

Read More…

Asistentët e dëgjimit në set: zëri i produksioneve tuaja të parapëlqyera

Nga vetë emri, besojmë është e kuptueshme që asistentët e zërit, janë ata që ndihmojnë që zëri të dëgjohet sa më mirë të jetë  e mundur. Pa u zgjatur shumë, le të shohim konkretisht me çfarë meret një asistent zëri dhe çfarë cilësish duhet të kete. Ç’bëjnë asistentët e zërit? Asistentët e zërit meren përgjithësisht […]

Read More…

WordPress, perëndia e faqeve ueb

Nëse qoftë një herë mësuesi në shkollë ju ka kërkuar të ndërtoni një model faqeje web, rastet janë të larta që të keni dëgjuar apo t’i jeni drejtuar WordPress-it. Duke mbështetur thuajse një të tretën e gjithë faqeve online në botë, WordPress-i është shndërruar në një fenomen mbarëbotëror, i cili gjeneron çdo ditë të dhëna, […]

Read More…

Shoferi i transfertës: ju çon në destinacion në kohë, të sigurtë dhe rehat.

Ndonëse shumë prej e shohin transportin nga një pikë në një tjetër si një shërbim dhe shpeshherë edhe si luks, duhet të mos harrojmë se ky është një profesion i mirëfilltë. Në këtë blog do të shqyrtojmë se ç’bën një shofer transferte, çfarë kualifikimesh ka dhe pse parapëlqehet kaq shumë. Cili është roli i shoferit […]

Read More…